Min egen vej i behandlingerne

Picture of Mary Frølund

Mary Frølund

Holistisk Kropsterapeut i Klinik Frølund

Min egen vej i behandlingerne

Det må jo være nærliggende, at skrive om, hvad jeg selv oplever, når jeg modtager behandling med Kranio – Sakralterapi.

Her er en fortælling om, hvad jeg har oplevet i behandlinger med terapeien og hvordan det har hjulpet mig.

De første oplevelser

 

jeg havde med positivt effekt, var da vi arbejdede med bindevævsteknikken på Rosenberginstituttet. 

Instituttet lå på første salen i en ældre baggårdsejendom i midt i Silkeborg. For at komme dertil, skulle man op ad en meget stejl og smal trappe med træ-gelænder. Jeg var dengang plaget af problemer med smerter i leddet mellem korsben og bækken. Det udartede sig som en følelse af, at jeg faldt fra hinanden, hvis jeg lavede noget fysisk. Om morgenen den dag havde jeg kæmpet mig sammenbidt op ad trappen og var godt og grundig i træt i kroppen af alle de evindelige smerter.

I løbet af formiddagen lavede vi en teknik omkring korsbenet, hvor der med helt fjerlette knips blev berørt rundt om korsbenet. Jeg synes, som solid massør og terapeut, at nu blev det lige en tand for alternativ og tænke; Vor herre bevars, hvad er det, jeg giver penge til… Til middag gik jeg ned ad trappen uden problemer og det mest utrolige; jeg gik også helt normalt op ad dem uden smerter   VOV!. 

Resten af min tid på kurserne på Standly Rosenberg instituttet gik jeg op og ned ad de trapper uden problemer. Jeg kan faktisk ikke huske et tidspunkt af mit liv, hvor jeg ikke har haft problemer med smerter ned langs korsbenet. Smerterne forsvandt. Det har lettet mit liv betydeligt.

stair, steps, stairway

En anden ting der var udpræget i bedring i forbindelse med disse kurser var, at spændingshovedpinen blev en sjælden ledsager i dagligdagen. Jeg havde en hel klar oplevelse af, at det blev så meget lettere at se bagud, når jeg færdes i trafikken. Altså at dreje hovedet.

Min ægtefælle, som er køkkenmontør og dermed har en slidt håndværkerkrop, kan samstemmende fortælle, at denne oplevelse har han også. Det er lettere at dreje hovedet. Dertil kommer, at han har langt nemmere ved at nå gulvet, når han bukker sig forover.  

Mine skulderproblemer fortog sig. Selv om disse har det med at dukke op i mit liv, når jeg bliver for entusiastisk foran skærmen. Så kræver det, at jeg ændrer aktiviteter et stykke tid.

 

Sind og krop gevinsten

Undervejs i disse kurser fik jeg mere og mere styr på en udbrændthed, jeg havde tumlet med siden 2009.

 Det var dog først under uddannelsen til Biodynamisk KST terapeut 2016-2020, at jeg sådan fik helt hånd om det psykiske og mentale. Det krævede  en enorm tur gennem barndom og ung voksenliv med adskillige gæstelærer fra fjern og nær, før det gled ind i noget, jeg i dag kan arbejde konstruktivt med. Uanset hvordan man vender og drejer ting, er man jo et produkt af den tid man vokser op i og de krav, der har været i omgivelserne. Nogen af os er ikke udstyret til altid at agere hensigtsmæssigt livets udfordringer. Jeg var ikke.

 Jeg behøvede hjælp udefra. Det har jeg opsøgt og fået.

Det har i dag givet mig en anden vinkel og et ståsted, som jeg kan bygge mit liv på. Jeg er også bedre rustet til at hjælpe andre.

Men det var fordi, jeg ville ændre disse ting i mit liv.

Jeg ville skabe bedre forudsætninger for mine børn og for fremtiden.

Derfor valgte jeg, at søge efter det. 

Jeg vælger, at arbejde meget bevidst med det.

forest, creek, flowing

Hvordan oplever jeg følelsen af KST

Nogen dage er det det mest fantastiske at opleve.

Det kan være en rislende følelse af velvære ned gennem kroppen fra skulderen og ned. Som om at kroppen bliver løftet varsomt op. Når man går fra behandlingen, er man utrolig klar og velsmurt i hele kroppen og sindet. Som om man lige er stået ud af en dejlig varm seng, totalt udhvilet og tanket op af velvære og klar til at tage fat på en ny og spændende dag. Hvor man bare glæder sig til at møde menneskerne i ens liv og nyde samværet uden irritationer og med eget overskud.

Ofte er jeg gået fra sådan en behandling med forbløffelse over, at livet kan være så fantastisk. Min gamle demente mor sagde noget lignende en dag jeg valgte at behandle hende, hvor verden var helt umulig for hende. ”Tænk man kan have det så godt” sagde hun helt lyksaligt.

swan, water, plumage

Andre gange er man rent ud sagt udfordret.

Det kan være en kamp, bare at ligge på briksen.

Jeg havde længe et problem med, at kunne ligge med baghovedet ned i briksen. Jeg følte et ubehageligt tryk på baghovedet. Det var også i denne periode, hvor jeg rykkede mig allermest både mentalt og fysisk.

Det var en kamp og det krævede meget af mig som klient.

Det fortog sig først efter, jeg havde haft en slags kæmpe unvinding under et kursus. Jeg gav slip og min krop lavede de mest besynderlige vridninger på briksen. Det var et tidligere traume, der blev forløst fysisk. Hvilket traume, det handler om, ved jeg ikke i dag. Det er også ligegyldigt, for det gav mit system ro til at kunne komme videre.

Jeg kan stadig fange begyndelsen til denne unvinding under behandlinger. Det starter som sammentrækninger i øvre mavemuskler og så kan det køre videre derfra. Men i dag kan jeg afbryde det og slappe af under behandlingen.

Jeg har på det seneste set tilsvarende sammentrækninger omkring mavemusklerne hos babyer, der var 4-6 uger gamle. Så min opfattelse er, at denne behandling kan gribe ned og virkelig bearbejde traumer på et utroligt dybt plan uden at retraumatisere. Man behøver ikke pensle alle problemer ud i uendelige samtaler osv. Det foregår intuitivt, uden sprog på kropsligt plan. Krop og sind kommer ud mere sammenhængende og sundt efterfølgende.

splashing, splash, aqua

Sover du eller er du vågen

Mange tror, at deres børn sover under behandlingen her. Hvilket børnene ofte benægter kraftigt. Det er fordi børnene er i tilstanden lige inden man falder i dyb søvn.

Voksne kan opleve et ordentlig snork og kommer til bevidsthed med et sæt og er forbløffede over, at have sovet. Det er ikke min oplevelse, at man altid sover, selv om man kan være langt væk.  Man er nede i de bølger(bevidsthed) som forekommer lige inden man falder ned i dyb søvn.

Jeg oplever det ofte, som om jeg vandrer ud og ind af vågenheden under en behandling. Jeg kan også blive forskrækket over, at jeg laver et ordentlig snork. Men det er i disse thetrabølger hjernen og systemet restituerer og heler sig selv allermest. Man kan kalde det; at resætte systemet.

baby, kid, cute

Det skal dog siges, at hvis man er udkørt og trænger til hvile, er det næsten 100 % sikkert, at man falder hen under en behandling.

Det har været til meget morskab for mine medkursister, at jeg næsten med det samme falder ned i disse bølger, når jeg lægger mig på briksen. Som nævnt tidligere, ligger jeg og væver ud og ind af bevidstheden. Jeg er fuldt bevidst om alle de strømninger og stramninger og reaktioner i kroppen. Pludselig er jeg i en form for drøm og så ud igen. Det er som skrevet meget forskelligt om oplevelsen er vidunderligt eller det kræver hårdt arbejde. Men det flytter altid et eller andet. Noget skete

Plads i ansigtet

En ting jeg også vil pege på er, at min oplevelse har været at alle disse behandlinger har skabt bedre plads i luftvejene bag næsen/i svælget hos mig.

Jeg har ofte under de direkte behandlinger i ganen og nakken oplevet en voldsom kløe på stedet under behandlingen og lige efter, men så absolut også større klarhed i hovedet. Det skal formentlig forklares med, at jeg fik mere luft til hjernen i denne forbindelse.

Jeg har også kunnet mærke, at lige efter disse behandlinger passer mit bid bedre sammen. Mit bid er skævt efter tandretninger og udtrækninger i barndommen, da der ganske enkelt ikke var plads til mine tænder. Så skulle de havde siddet i flere lag og det måtte de jo ikke dengang eller nu.

Men jeg kan mærke, at Kranio sakral terapien skaber bedre plads. Det fortager sig dog efter lidt tid og jeg er tilbage til det gamle.  Det har nu rettet en del hen over tiden.

Men hvis man skal opnå varige ændringer, skal der formentlig vedvarende behandling til, da formen jo er uendelig blid. Kroppens væv har det jo med at gå ind i de gamle vaner og stillinger, hvis man ikke meget ihærdigt og vedvarende lærer den noget andet.

 

mouth, lips, face

Efter behandlingerne

Det er sådan at krop og sind arbejder videre efter behandlingerne.

Især de første 3 dage, kan være udfordrende at komme igennem. Der har været et par gange, hvor jeg virkelig måtte hjem og sove på det, før tingene var integreret i kroppen. Men så kunne det også være helt fantastisk.

Man skal være opmærksom på, hvad man byder sig selv af fysiske udfordringer lige efter en behandling.

Jeg gik engang til yoga dagen efter og jeg var dybt imponeret over, hvad jeg kunne udrette i yogaen den dag. Næste dag var jeg virkelig klogere. Jeg var i den grad gået over mine grænser og havde ikke kunnet mærke det grundet behandlingen dagen før.

Jeg oplever også klienter, som har drevet det for vidt lige efter en behandling. Derfor siger jeg, at de skal være lidt varsom med hvad de gør. Hvis man gerne vil bevæge sig, er det fint med en modereret travetur.

Jeg kan også forstå på flere, at de er sultne eller meget tørstige lige bagefter og nogen har oplevelsen af, at være blevet kørt over af et tog. Der hjælper søvnen nu som regel.

japan, train, railroad

Ro med mig selv og det liv jeg er i

Min oplevelse med Kranio-sakral terapien var, at det blev en livsrejse og livsændring.

Men ingen da, hvad jeg virkelig også oplevet nogle forløsende behandlinger, som afhjalp nogle meget konkrete udfordringer i min krop.

Især spændings hovedpine og bækkenproblemer har været en lettelse, at slippe for.

Men den største gave er overskud og evnen til at kunne finde ro med mig selv og det liv jeg er i. Jeg falder nogen gange ind i stressmode, men jeg ved i dag, hvordan jeg skal bremse og dreje min hverdag et andet sted hen.

Jeg er blevet langt bedre til at sætte realistiske mål og arbejde stille og roligt hen mod dem. Det fede er, at jeg når i mål med mange ting. Det giver så absolut et mere tilfredsstillende liv. 

Hvis jeg bare husker at værdsætte mig selv med at jeg når tingene og ikke bare sætte det næste mål op.

drop of water, water, liquid
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest